Završena obuka za studente i mlade preduzetnike u okviru projekta „Podrška razvoju preduzetništva“

U petak, 01.11. završena je obuka za studente i mlade preduzetnike temom Poslovno komuniciranje uz koktel i svečanu dodelu sertifikata. Ovim je završena još jedna od faza projekta „Podrška razvoju preduzetništva među mladima u nišavskom upravnom okrugu“ koji realizuju ENECA i M&RCN, uz finansijsku podršku Ministarstva privrede.

Obuka se sastojala od dva nivoa, prvi je bio namenjen samo studentima a teme koje su bile obrađivane kako teorijski, tako i praktično bile su na temu preduzetništva i izrade biznis planova. Od 67 studenata koji su pratili obuke i poslali svoje biznis planove, odabrana su 22 najbolje napisana i najperspektivnija plana. Nakon toga, odabrani studenti su dve nedelje pohađali obuku u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih zajedno sa još 20 mladih preduzetnika iz nišavskog upravnog okruga koji su se prijavili na konkurs. Podsetimo se, teme obuke su bile:

  • 24 - 25.10.2013. obuka iz Marketinga i Prodaje
  • 26.10. 2013. Osnovi finansija i Izvori finansiranje za MSP i preduzentnike
  • 30.10.2013. Elektronsko poslovanje
  • 31.10 - 01.11.2013. Poslovna komunikacija


Razlog ovakve organizacije obuke, gde su studenti zajedno sa mladim preduzetnicima učili o novim, efikasnim načinima promocije, prednostima i teškoćama elektronskog poslovanja u našoj zemlji pa i kako komunicirati sa kolegama, partnerima, kupcima i dobavljačima bilo je, između ostalog, povezivanje i umrežavanje.

Mladi preduzetnici su pričom o svojim iskustvima razbijali strah kod studenata o otpočinjanju sopstvenog posla, svi su dobili potpuno realan uvid u obaveze, probleme ali i uspehe sa kojima se preduzetnici u našoj sredini susreću, a razmena ideja i pozitivne energije bila je prisutna svih dana obuke. Obuku je vodio Bojan Bojović iz EDUKA Plus i nesebično je delio i svoje preduzetničko iskustvo, zajedno sa teorijskim osnovama svake teme.

Neki od komentara evaluacije su:

„Čula sam nešto što nisam znala, a što mogu da primenim i unapedim svoj biznis”;

“Na mene je ovaj trening ostavio pozitivan utisak i pomogao u ličnom i profesionalnom razvoju”;

„Nastavite da radite ovakve projekte, pozitivno deluju na okolinu i razvoj mladih“;

„Trening je bio odličan, možda bi trebalo da traje još jedan do dva dana više, kako bi se čak i u praksi oslobodili ljudi i stekli samopouzdanje.“

Trenutno se realizuje poslednja faza projekta, poslovni mentoring i konsalting za preduzetnike a sama završnica projekta biće formiranje Udruženja preduzetnika nišavskog upravnog okruga.

 

 

 


2012. ENECA, Prijezdina 6/2, Niš, 18000, Republic of Serbia
Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker