Saradnja ENECA-e sa opštinama Blace i Kuršumlija

Projekat “Ekonomsko osnaživanje kao sredstvo za integraciju izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika”


             

Blace/Kuršumlija, 12.07.2012.

ENECA je danas potpisala ugovore o saradnji sa opštinama Blace i Kuršumlija u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje kao sredstvo za integraciju izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika”. U ime opština ugovore su potpisali predsednik opštine Blace Radoje Krstović i predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, a u ime ENECA-e koordinatorka projekta Marija Stanković.

Ovim projektom koji ENECA sprovodi na teritorijama opština Blace, Žitoradja, Kuršumlija, Soko Banja, Vladičin Han i Zaječar predviđeno je da u se u periodu od juna 2012. do januara 2014. godine pruži finansijska i tehnička podrška za 80 izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika uključujući i jedan broj socijalno ugroženih lokalnih stanovnika.

Na teritoriji opština Kuršumlija i Blace biće podržano najmanje po 15 poslovnih aktivnosti. Vrednost projekta u ove dve opštine je oko 93.200,00 evra.

           Potencijalni korisnici podrške bi trebalo da predlože ekonomski isplative poslovne ideje, kako bi ostvarili mogućnost da dobiju opremu/materijal prosečne vrednosti 2.000 evra, uz ograničena vlasnička prava u periodu od dve godine.

Kao i u dosadašnjim projektima lokalnog ekonomskog razvoja, korisnici sa kojima se potpiše ugovor o donaciji, biće u obavezi da registruju svoju poslovnu aktivnost, pohađaju poslovne obuke neophodne za odabrane poslovne delatnosti kao i da obave društveno koristan rad, koji će biti organizovan u saradnji sa opštinom.

Ovaj projekat ima za cilj da pruži pomoć izbeglim i interno raseljenim licima u njihovom ekonomskom osamostaljivanju u procesu integracije, a ukupna vrednost mu je oko 250.000 evra.

           Projekat ENECA-e finansira Evropska unija preko Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a cilj mu je da, u skladu sa Nacionalnom strategijom za rešavanje pitanja izbeglih i interno raseljenih lica, doprinese naporima Vlade Republike Srbije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije da unaprede životne uslove i reše egzistencijalna pitanja ovih kategorija stanovništva.

            Za više informacija zainteresovani mogu da se obrate poverenicima za izbeglice u svojim opštinama

2012. ENECA, Prijezdina 6/2, Niš, 18000, Republic of Serbia
Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker