КО СМО МИ?

Регионални ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији је место подршке за представнице и представнике цивилног друштва који раде на приближавању Србије Европској унији, а делују на подручју јужне и источне Србије.

Помажемо раст и развој организација и неформалних група грађана кроз унапређење њихових капацитета, умрежавање и финансијску подршку.

Регионални ЕУРЦ води ЕНЕЦА из Ниша и део је националног ЕУ Ресурс центра за цивилно друштво у Србији који води Београдска отворена школа заједно са партнерима: Новосадска новинарска школа, Ужички центар за права детета, Млади пољопривредници Србије (Јагодина), Сигурне стазе (Бор) и Нова планска пракса (Београд).

У Београду је наш национални ресурс центар задужен за пружање подршке на територији целе Србије. У Новом Саду, Ужицу и Нишу, у партнерским организацијама су наши регионални ресурс центри. У Јагодини, Бору и Београду су експертски центри за подршку организацијама које се баве пољопривредом и руралним развојем, транспортним политикама и урбаним развојем.

Позивамо организације и неформалне групе грађана који раде на пројектима који приближавају Србију Европској унији да нам се јаве.

ENECA

Регионални ЕУ ресурс центар у Нишу води организација ЕНЕЦА и координира рад и активности цивилног друштва на територији јужне и источне Србије.

Наша мисија је локални одрживи развој у региону југоисточне Европе. Настојимо да континуирано и доследно пратимо и одговоримо на потребе наших клијената и партнера, обезбедимо окружење у коме ће они унапредити своје пословање, знања и способности. Ми смо организација посвећена друштвено одговорном пословању подједнако водећи рачуна и о човековим потребама и очувању природних ресурса.

Од свог оснивања ЕНЕЦА је активна на пољу социо-економског развоја, при чему је кроз програме директне помоћи подршку добило преко 2.000 малих бизниса у опреми, пословним и стручним обукама, директном праћењу и саветовању. 

ШТА ЈЕ НАША МИСИЈА?

Наша мисија је да, кроз рад регионалног ЕУРЦ, помогнемо цивилном друштву које делује на подручју јужне и источне Србије, а које је за Србију у Европској унији!

Улога цивилног друштва у процесу евроинтеграција Србије је значајна и видљива. Оно је било и остало снага која Србију усмерава ка Европској унији и најкориснији партнер државе у преговарачком процесу. Активни допринос реформском процесу и приближавању Србије Европској унији остаће приоритет цивилног друштва.

КОЈУ ВРСТУ ПОДРШКЕ ПРУЖАМО?

Регионални ЕУРЦ настоји да окупи представнице и представнике цивилног друштва који раде  и делују на подручју јужне и источне Србије, а учествују у процесу евроинтеграција Србије. Желимо да ујединимо снагу група и појединаца, повежемо их међусобно и оснажимо.

Три су главне врсте подршке коју пружамо:

  • Унапређење капацитета организација и група кроз групне тренинге и индивидуална менторства
  • Умрежавање цивилног друштва
  • Финансијска подршка кроз грантове