U saradnji sa HELPom

Region: južna Srbija
Budžet: 210.000,00 EUR
Donator: Ambasada Kraljevine Holandije i opštine Pirot, Gadzin Han, Vranje
Trajanje: mart 2007. – decembar 2007.

Nastavak programa započetog 2005. godine fokusiran je na podršku lokalnom razvoju u Srbiji. Aktivnostima u periodu od marta do kraja decembra 2007. godine obezbeđena je podrška klijentima u Pirotu, Gadžinom Hanu i Vranju. Cilj intervencije je bio da se olakša biznis inkubacija putem dodele nefinansijskih sredstava u vidu opreme i materijala, uz obaveznu organizaciju poslovnih i stručnih obuka.

HELP je podržao sprovođenje postojećih lokalnih strategija održivog razvoja i nastojao da u celini olakša process održivog razvoja.

Donacijama u vidu opreme/materijala za obavljanje poslovne delatnosti, čija je prosečna vrednost iznosila do 1200 evra (u dinarskoj protivvrednosti), podržano je ukupno 125 klijenata u ciljnim opštinama od čega 45 u Vranju, 39 u Gadžinom Hanu i 41 u Pirotu, dok je procenat učešća žena 39,2%.

Među podržanim delatnostima u sve tri opštine prevlađuju poljoprivredne aktivnosti sa 61,60 %, slede zanati sa 22,40% i usluge sa 16%. Obaveze koje su HELP-ovi klijenti imali u procesu realizacije projekta poput registracije delatnosti ostvarilo je čak 93,6%. Za podržane klijente organizovano je i održano 134 poslovne i 119 stručnih obuka. Aktivnosti koje su nakon toga usledile, odnose se na monitoring individualnih delatnosti i savetodavni rad sa klijentima kako bi se izvršila finalna procena napretka podržanih poslovnih delatnosti u okviru projekta.