Svetski dan biodiverziteta-srb

Prirodno je zajedno – Svetska proslava biodiverziteta u “Kunming-Montreal” sporazumu

Dobrodošli na proslavu biodiverziteta! 

Dragi zaljubljenici u prirodu, danas je 22. maj – Međunarodni dan biološke raznovrsnosti, a najbolje slavlje na svetu se održava u Globalnom okviru za biodiverzitet “Kunming-Montreal” – ili tkzv. „Pariskom sporazumu, ali o prirodi“. Znamo da se teško izgovara, ali verujte nam, ovo je velika stvar za našu planetu i za sva neverovatna bića kojoj je ona dom. Zato, obujte cipele za ples (ili hajking), zgrabite svoje prijatelje i krenimo zajedno na ovu proslavu biodiverziteta! 

Partnerstva za bolju planetu 

Baš kao što je proslavama potrebno više od jedne osobe da bi bile zabavne, zaštita biodiverziteta naše planete takođe zahteva timski rad. Zato UN sporazum “Kunming-Montreal” predstavlja zbližavanje zemalja, zajednica, pa čak i različitih vrsta, kako bismo stremili jednom zajedničkom cilju – spašavanju neverovatnog biodiverziteta naše planete Zemlje! 

Zamislite žurku na kojoj svako donosi svoje jedinstvene talente, od DJ-a koji vrti muziku do gurmana koji spremaju ukusne grickalice. Slično tome, u okviru zaštite biodiverziteta, svaka zemlja ima nešto da ponudi, od svojih prirodnih resursa do posebnih znanja i stručnosti. 

Naša planeta je živa i raznolika zajednica u kojoj svaka biljka, životinja i čovek imaju ulogu, a biodiverzitet je poput tajnog sastojka koji čini da ova zajednica napreduje.  

Međutim, u Srbiji, kao i svuda u svetu, suočavamo se sa ozbiljnim izazovima, poput klimatskih promena, zagađenja i gubitka staništa, koji mogu da naruše ovu delikatnu ravnotežu prirode.  

Tu ulogu preuzima “Kunming-Montreal” okvir za biodiverzitet, koji okuplja sve –  nacionalne i lokalne vlade, poslovni sektor, civilno društvo i pojedince, da zajedno preduzmu akciju i zaštite biodiverzitet naše zemlje i sveta. 

Dakle, šta je cilj ove proslave? 

Okvir “Kunming-Montreal” ima ambiciozne, ali neophodne ciljeve. Prvi cilj je da zaštiti(mo) najmanje 30% kopnenih i morskih površina do 2030To znači da ovolika ukupna površina treba da budu zaštićena prirodna područja i izdvojena kao rezervati prirode, gde biljke, životinje, pa čak i gljive mogu neometano da napreduju. 

Drugi cilj je da obezbedimo upotrebu prirodnih resursa na održiv način, bez štete po životnu sredinu ili stavljanja bilo koje vrste u opasnost. To je kao kad na zabavi svako čisti za sobom i ne ostavlja nered! 

Okvir takođe poziva na održive prakse u oblastima kao što su poljoprivreda, ribarstvo i urbani razvoj. To je kao da na proslavu svi donesu zdrava i organska jela da ih podele sa društvom. 

Šta TI možeš da učiniš da se uključiš u ovu važnu i zabavnu proslavu? 

Pa, baš kao što je svaka žurka onoliko zabavna koliko su zabavni gosti, zaštita biodiverziteta naše planete zahteva da svako uradi svoj deo. Evo nekoliko načina na koje mi u Srbiji možemo da doprinesemo ovoj svetskoj proslavi biodiverziteta: 

 1. Obrazujte seSaznajte više o neverovatnoj raznolikosti  živih bića i izazovima sa kojima se suočavaju. Što više znamo, bolje smo opremljeni da damo svoj pozitivan doprinos. 

 2. Podržite napore za očuvanje raznovrsnosti života: Uključite se u lokalne organizacije koje rade na zaštiti prirode i njenih stanovnika. Bilo da se radi o volontiranju u centru za spašavanje divljih životinja ili sadnji drveća u vašoj zajednici, svaka mala akcija se računa. 

 3. Budite odgovorni potrošač: Birajte održive proizvode, podržite lokalne poljoprivrednike i odlučite se za ekološki prihvatljive opcije kad god je to moguće. Zapamtite, svaka kupovina koju obavimo ima uticaj na životnu sredinu. 

 4. Širi dalje! Podelite svoje znanje i entuzijazam za biodiverzitet sa prijateljima, porodicom i na društvenim medijima. Inspirišite druge da se pridruže akciji, zavole prirodu i postanu njeni verni navijači. 

Zajedno! 

I baš kao što je proslava zabavnija sa prijateljima, okvir “Kunming-Montreal” je efikasniji kada zemlje, organizacije i pojedinci rade zajedno.  

S tom idejom smo osmislili i naš petogodišnji projekat u Srbiji, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, pod nazivom Zajedno za životnu sredinu”. 

Zajedno – donosioci odluka počevši od nacionalnog do lokalnog nivoa, poslovni sektor, civilno društvo i pojedinci – možemo da udružimo svoje resurse, podelimo svoje znanje i postignemo veće rezultate nego da radimo sami. Naučimo lekciju iz prirode i proslavimo raznolikost života na našoj planeti zajedno – da bismo je efikasnije zaštitili za buduće generacije. 

Pridružite se se zabavi sa entuzijazmom, partnerstvom i velikom dozom ambicija.  

Prirodno je zajedno! Vidimo se!  

Autori: Stevan Vujasinović i Milica Đerić
Beogradska otvorena škola 

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *