????????????????????????????????????

Održan prvi po redu Climathon u Nišu

U Deli prostoru, 26.- 27. oktobra, održan je prvi po redu Climathon u Nišu, organizovan od strane ENECA i PROAKTIV, a tema je bila “Razvoj i unapređenje zelene infrastrukture u funkciji prilagođavanja na klimatske promene”. Pobednik ovogodišnjeg takmičenja i tim sa najinovativnijom idejom su Gušteri koji su predstavili zelene krovove i turbine na energiju vetra, kao i njihovu primenu u gradu.

Climathon je svetski događaj koji se ove godine održao u preko 100 gradova širom planete. Climathon je globalni događaj koji traje 24 časa, u organizaciji Climate-KIC (najveće javno-privatno partnerstvo koje se bavi problemom rešavanja klimatskih promena kroz inovacije), podržan od strane zvanične institucije EU –  Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT).

Na takmičenju je učestvovalo 25 takmičara podeljenih u 5 timova koji su imali zadatak da pronađu idejno rešenje za 24 sata na temu unapređenja zelene infrastrukture kako bi Niš mogao da se prilagodi i izađe u susret klimatskim promenama. Temu ovogodišnjeg Climathon-a definisao je Sekreterijat za zaštitu životne sredine, a glavni sponzor Credit Agricole banka je prepoznala značaj održavanja ovog takmičenja i obezbedila nagradu za pobednički tim.

Nakon 24 sata rada, radionica, istraživanja ali i kratkih predaha, timovi su finalizirali svoje predloge, ideje i rešenja kako bi ih na što bolji način predstavili komisiji. Tim koji je za ovo kratko vreme predstavio, po ocenama komisije, najinovativniju, a istovremeno održivu i primenljivu ideju, jeste tim Gušteri. U pitanju je izgradnja zelenih krovova na problematičnim zonama u gradu, kao i primena hidroponije, solarnih panela i turbina u cilju generisanja energije za gradsko osvetljenje i smanjenje emisije štetnih gasova.

Članovi komisije su bili:

Vladan Risantijević – ENECA

Aleksandra Brzaković – Sekreterijat za zaštitu životne sredine

Vladimir Milošević – Credit Agricole Srbija

Prof. dr Bojan Zlatković – Prirodno-matematički fakultet

Prof. dr Slobodan Milutinović – Fakultet zaštite na radu

Zahvaljujemo se profesorima, Sekreterijatu, Credit Agricole banci, Deli-ju i učesnicima na uspešnom takmičenju i želimo puno sreće u daljem radu i realizaciji ekoloških rešenja za bolj, lepši i zdraviji grad Niš.

Detaljnije o toku takmičenja možete pronaći na Facebook i Twitter stranici ENECA. 

Comments are closed.